Diyet ve Zeytinyağı İlişkisi

Diyet ve Zeytinyağı İlişkisi

DİYET VE ZEYTİNYAĞI

Diğer yağlara göre daha besleyici olan zeytinyağı, özellikle diyet yapan veya kilosunu korumak isteyen kişilerin tercih ettiği bir gıdadır.

Kilo verirken de sağlığı korumak için vücudunun sağlıklı yağlara ihtiyacı vardır.Bu nedenle  diyet listelerinde  her zaman zeytinyağı bulunur. Çünkü vücuttaki asitleri düzenlemek için zeytinyağı en iyi seçenektir. Zeytinyağının içeriğindeki polifenol, hem sağlığını korur, hem de hızlı yağ yakımını destekler.

Neden Diyet Yaparken Zeytinyağı Tüketilmeli?

Diyet listelerinde yağsız yemek olmaz. Yağsız yemek tüketmek vücutta sindirim sisteminin düzenli çalışmamasına ve regl döneminde düzensizlik gibi sorunları doğurur. Zeytinyağı tüketmemek, bağışıklık sistemini zedeler, unutkanlık yaratabilir ve en kötüsü birçok hastalığa karşı vücudu savunmasız bırakır. Diyetin amacı kişilerin daha sağlıklı bir şekilde kilo vermesini sağlamak olduğuna göre, diyette mutlaka zeytinyağına yer verilir. Diyet listelerinde önerilen yemekler genellikle zeytinyağı ile pişirilir. Zeytinyağı mideyi geç terk ettiği için vücutta uzun süre tokluk hissi yaratır.  Böylece diyet yapanlarda acıkma atakları azalır, eskisi gibi oluşmaz ve kan şekeri uzun süre dengede kalır.

 Diyet Yaparken Zeytinyağı Nasıl Yenilir?

Diyet listelerindeki zeytinyağının en önemli tarafı kaliteli zeytinyağı kullanımıdır. Çünkü kaliteli zeytinyağı vücudu yormaz ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.

Diyet yaparken en sık yapılan hataların başında zeytinyağının yanlış tüketimidir. Sağlıklı diyet yapmak için sofradan kızartma yöntemiyle pişen yemekleri çıkarmak önerilir. Kızartma yöntemiyle pişen yemeklerin yerini salatalar, buharda pişen yemekler, zeytinyağlı yemekler ve şekersiz tatlılar alır. Zeytinyağının en sağlıklı ve verimli kullanımı için yemeklere en son eklemesi ve pişirilmemesi önerilir.

Zeytinyağı diyeti yapanlar günde bir kaşık zeytinyağını direkt olarak tüketerek sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına destek olurlar.

Diyet Yapanlar Nasıl Bir Zeytinyağı Kullanır?

Diyet yaparken en sağlıklı ve katkısız zeytinyağını tüketilir. Amaç sadece kilo vermek değil daha sağlıklı ve fit bir yaşam sürmek için zeytinyağının katkısız olması çok önemlidir. Isıl işlem görmüş, kimyasallara maruz kalmış bir zeytinyağı vücut için faydalı da değildir, aksine zararlıdır.

Zeytinyağı kilo aldırır mı?

Zeytinyağı iyi bir tekli doymamış yağ asidi ve orta zincirli trigliserit kaynağıdır ve bu iki bileşenin her ikisi de kilo verme konusunda metabolizmaya yardımcı olur.

Zeytinyağı, hafif bir yağ olsa da kalori bakımından zengindir. 100 gram zeytinyağının içerisinde yaklaşık olarak 850-800 kalori bulunur. 1 gramda da 8,5 oranında kalori vardır. Zeytinyağı doymamış yağ asidi bakımından zengindir. Bununla beraber zeytinyağının idareli kullanıldığı takdirde şişmanlatmadığı söylenebilir. Bu nedenle özellikle de diyetteyken de kontrol altında tüketimine dikkat edilir.

Diyette Zeytinyağı Kullanmanın İlaveten Olumlu Etkileri Nelerdir?

Zeyinyağı kolestrol içermez.

Zeytinyağında yağda çözülen E ve K vitaminleri de mevcuttur.

Zeytinyağının oleik asit miktarı çok fazladır. %75 oranında bulunan bu madde sindirim sistemi ve kalp sağlığı açısından çok faydalıdır. A ve E vitaminleri bakımından zengin olması özellikle hazımsızlık sorununa iyi gelir.

Kalp ve damar sağlığı açısından yararlı olması nedeniyle kalp krizi riskini önemli oranda azaltır. Vücuttaki LDL olarak bilinen zararlı kolesterolü düşürmesi de diyet programlarında kişilere büyük bir avantaj sağlar.

Antioksidan ve E vitamini açısından zengin özleri sayesinde serbest radikallerle savaşır, bedeni toksinlerden temizleyip zayıflamayı kolaylaştırır.

Zeytinyağının içerisinde 15 mg E vitamini bulunur. Bunun yanı sıra çoklu doymamış yağ asidi oranı da 10.52 gram kadardır. Demir ve doymuş yağ asitleri bakımından da 14 gram civarındadır..

Diyet programlarında diyet yapanlara destek olucu tüm bu olumlu özelliklerinden dolayı zeytinyağının kullanılması önerilir.

Günlük kalori ihtiyacı kadınlarda 1800-2000, erkeklerde ise 2200-2400 olduğu düşünüldüğünde:

Zeytinyağı kalori cetveli

1 tatlı kaşığı zeytinyağı 40 kalori

1 yemek kaşığı zeytinyağı 119 kalori

100 gr zeytinyağı 884 kalori

1 su bardağı zeytinyağı 1909 kalori

Zeytinyağı ve Obeziteyle ilişkin Araştırmalara göre:

-2011 yılında "Endokrinoloji European Journal" (Avrupa Endokrinoloji Dergisi)’nde yayımlanan bilimsel çalışmada, zeytinyağının kilo yapma riskinin diğer yağlardan daha az olduğu tespit edilmiştir. Bilimsel çalışma sonucunda 1 yıl boyunca zeytinyağı tüketen çocukların daha az kilo aldıkları ve düşük vücut yağ oranına sahip olduğu gözlemlenmiştir. Uzmanlar zeytinyağının obeziteyi önlemesinin nedeninin içeriğindeki yüksek tekli doymamış yağlı asitlerinden kaynaklandığını bildiriyor.

-2010 yılında "Journal of Women's Health" (Kadın Sağlığı Dergisi)'ndeyayımlanan bir araştırmaya göre, 8 hafta boyunca düşük kalorili diyetle beslenenler ile zeytinyağı odaklı beslenenlerin kiloları karşılaştırıldığında zeytinyağı tüketen grubun diğer gruptan daha fazla zayıfladığı görülmüştür.

-Dr Seth Roberts tarafından geliştirilen Shangri-La Diyetinde de zeytinyağı önemli yer edinmiştir. Dr Seth Roberts, zeytinyağının iştah kontrolünde etkili bir besin olduğunu bildirmiştir.

"Cell Metabolism" (Hücre Metabolizması) mecmuasında 2008 yılında yayımlanan çalışmada oleik asit alımı ile tokluk arasında bağlantı tespit edilmiştir. Zeytinyağında bulunan oleik asidin, mideyi tatmin edici olduğu ve açlığı engellediği yazmaktadır.

Etiketler: diyet, zeytinyağı
Mayıs 16, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR